Marie Fajtová

sopranistka

Sopranistka Marie Fajtová, sólistka Opery Národního divadla v Praze, vystudovala na Pražské konzervatoři hru na klavír (1992–1998) a poté operní zpěv u profesora Jiřího Kotouče (1998–2003). V současnosti se zdokonaluje rovněž u americké sopranistky Nancy Henninger. V roce 2004 se stala finalistkou Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka, kde obdržela cenu Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. V roce 2008 získala hlavní cenu v Mezinárodní pěvecké soutěži Barbary Hendricks ve Štrasburku.

V sezoně 2005/2006 byla členkou Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde ztvárnila Norinu (Donizetti: Don Pasquale) a Fiordiligi (Mozart: Così fan tutte). Od sezony 2006/2007 je sólistkou Opery Národního divadla v Praze. Zde do svého repertoáru přidala další velké role, jako jsou Mozartova Donna Elvíra a Donna Anna (Don Giovanni), Zuzanka a Hraběnka (Figarova svatba), Pamina (Kouzelná flétna) a Arminda (La finta giardiniera) nebo Violetta (Verdi: La traviata), Frasquita (Bizet: Carmen), Armida (Händel: Rinaldo), Adina (Donizetti: Nápoj lásky), Antonia (Offenbach: Hoffmannovy povídky), Penelope (Britten: Gloriana), Eurydika (Gluck: Orfeus a Eurydika), Karolina (Smetana: Dvě vdovy) či Belliniho Norma. V letech 2007-2011 hostovala ve Státní opeře Praha (Violetta).

V zahraničí se představila při turné Národního divadla v Japonsku jako Zuzanka a Pamina, dále jako Violetta v německém Regensburgu a Mannheimu a v Estonské národní opeře v Tallinnu, jako Markéta (Gounod: Faust) ve Finské národní opeře a Estonské národní opeře. V titulní roli Pergolesiho opery La serva padrona účinkovala ve Finsku a ve Francii. S inscenací Opery Národního divadla Rinaldo úspěšně hostovala ve francouzském Caen, Rennes, v Lucemburku a v L’Opéra Royal de Versailles. Jako Mozartova Donna Anna účinkovala na podzim 2015 v Teatro Verdi v Terstu.

Významnou součást jejího uměleckého působení tvoří barokní hudba, především ve spolupráci se soubory Capella Regia Praha, Collegium Marianum, Collegium 1704 a Camerata Nova. V roce 2006 vytvořila titulní roli v Händelově Alcině pro festival ve Valticích a na Mezinárodním hudebním festivalu Český Krumlov zpívala Serpinu v La serva padrona. Vystoupila také jako Angelica (Vivaldi: Orlando furioso) a Agenore (Bononcini: Astarto) a na MHF Pražské jaro 2004 se představila jako Primislao v barokním pasticciu Praga nascente da Libussa e Primislao. V roce 2014 vystoupila na Pražském jaru opět; spolu s Wihanovým kvartetem přednesla skladbu významného soudobého autora Jana Klusáka La jolie rousse.

Koncertně vystupuje mj. s Českou filharmonií, PKF, PKO, Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK a dalšími. Spolupracovala s významnými dirigenty, jako jsou Jiří Bělohlávek, Jiří Kout, Tomáš Netopil, Asher Fish, Michel Schwierczewski, Ondrej Lenárd, Charles Olivieri Munroe, Enrico Dovico, Kari Tikka a Gianluigi Gelmetti. Koncertovala v mnoha evropských zemích (Španělsko, Polsko, Německo, Nizozemí ad.), v Japonsku, Vietnamu, Tchaj-wanu, Bruneji, Koreji, Malajsii, Thajsku i v africké Ceutě.

V roce 2009 vydala firma Arco Diva písňové album Pensive Songs (K. Slavický, A. Dvořák, B. Martinů, R. Strauss). Podílela se na mezinárodně oceněné nahrávce Serenaty ZWV 177 Il diamante Jana Dismase Zelenky (Nibiru, 2009).