Lázaro Calderón

Tenorista Lázaro Calderón si již získal pevnou pozici v operním a koncertním světě. Jeho debut v prestižní Carnegie Hall s Haydnovou Mší Za času války a debut v koncertní síni Avery Fisher Hall Lincolnova Centra s Mozartovým Requiem zaznamenaly velký úspěch a jasně vytyčily počátek jeho kariéry.
Calderón získal první cenu v kategorii Nejlepší italské árie v konkursu Národní rady District Metropolitan Opera v Portoriku. V roce 2010 byl finalistou výroční soutěže NYLOT. Ve svém repertoáru nastudoval role Vévody z Mantovy (Rigoletto), rytíře Des Grieuxe (Manon), Rodolfa (Bohéma), Edgarda (Lucie z Lammermooru), Romea (Romeo a Julie), Alfreda (Netopýr), Dona José (Carmen), Tebalda (Kapuleti a Montekové), Steuermanna (Bludný Holanďan), a Pinkertona (Madama Butterfly).
Další role jeho repertoáru zahrnují Ruggera v La Rondine, kterého ztvárnil v Sarasotské opeře, a roli Dona Luise de Haro v zarzuele El Barberillo de Lavapies, jejíž premiéra se konala v Portoriku. Lázaro Calderón je vášnivým příznivcem umění zarzuely, které se ve své koncertní činnosti pravidelně věnuje, a získává si tak srdce posluchačů ve své vlasti i v zahraničí.
V roce 2012 si Lázaro Calderón v kalifornském San José vysloužil vysoké uznání za svůj debut s Operou bravurou. Rovněž se mu dostalo nadšené kritiky za roli Riccarda Percyho v opeře Anna Bolena na scéně Opery In the Heights v Houstonu.
V průběhu své umělecké dráhy Lázaro Calderón spolupracoval s renomovanými režiséry a pěvci, například s Marcellem Giordanim, Titem Capobiancem, Anthonym Laciurou a Michaelem Scarolou. Spolupracoval rovněž s dirigenty Stevenem Crawfordem, Victorem DeRenzim, Enriquem Patronem de Rueda a Williem Anthonym Watersem.
V nedávné době Lázaro Calderón vystoupil na scéně Carnegie Hall s tenoristou Jonasem Kaufmannem a sopranistkou Angelou Gheorghiu v nastudování opery Adriana Lecouvreur.
V roce 2012 byl Lázaro Calderón pozván ke spolupráci v představení Lehárovy Veselé vdovy v Teatro de La Opera v Portoriku, kde pěvecky ztvárnil roli Camilla de Rosillon. Na podzim téhož roku se vrátil do Opery In the Heights při uvedení opery Kapuleti a Montekové v úloze Tebalda. Svůj program roku 2013 začal koncertem árií v Kolíně nad Rýnem. V létě poprvé ztvárnil úlohu Vévody v opeře Rigoletto na evropské scéně, a to na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově ve spolupráci s operou Jihočeského divadla.
Dalším debutem a vítaným přírůstkem repertoáru mladého tenoristy byla role Turiddu v Sedláku kavalírovi v Českých Budějovicích.
Letos v únoru byl pozván do Českých Budějovic, kde svůj francouzský repertoár rozšířil o úlohu Dona José, s Maestrem Mariem De Rose, který dirigoval orchestr Jihočeského divadla. V červnu 2014 uskutečnil svůj americký debut rolí Turiddu na scéně operního domu Maryland Lyric Opera. V lednu roku 2015 Lázaro Calderón poprvé vystoupil v pražském Národním divadle, a to opět ve veristické opeře Sedlák kavalír.Letos vystoupí na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově v opeře Carmen jako Don José.