František Zahradníček

Je absolventem AMU v Praze, kde studoval u Ivana Kusnjera. V Národním divadle debutoval v roce 2000 jako Masetto v Mozartově opeře Don Giovanni a od té doby zde ztvárnil mnoho rolí. K nejvýznamnějším patří role v Mozartových operách, a to Figaro (Figarova svatba), Leporello (Don Giovanni) či Papageno (Kouzelná flétna). Účinkuje také v hlavních rolích českého operního repertoáru. Mezi ně patří např. Vodník (Rusalka), Marbuel (Čert a Káča), Chrudoš (Libuše) a Gorjančikov (Z mrtvého domu).
František Zahradníček byl hostem čtyř ročníků operního festivalu v irském Wexfordu, kde vystoupil jako Malvolio v díle Alessandro Stradella od Flotowa nebo v operách Šarlatán Pavla Haase a v Čajkovského Panně orleánské. V Teatro Lirico di Cagliari účinkoval v Čajkovského opeře Střevíčky. Jako Harašta v Janáčkově Lišce Bystroušce hostoval v Teatro National Sao Carlo v portugalském Lisabonu. S operou Národního divadla Praha několikrát absolvoval turné po Japonsku, kde účinkoval především v titulních mozartovských úlohách.
Bohatá je rovněž jeho koncertní činnost, při níž účinkuje s předními orchestry jako jsou Pražská komorní filharmonie, FOK, SOČR, Pardubická komorní filharmonie nebo Filharmonie Bohuslava Martinů.
S těmito orchestry se představil i v zahraničí, např. v Německu a v Itálii. V roce 2002 zpíval v newyorské Carnegie Hall na koncertě k poctě obětem teroristického útoku z 11. září 2001. Mezi dirigenty, s nimiž spolupracoval, patří Jiří Bělohlávek, Libor Pešek, Gennadij Rožděstvenskij, Leopold Hager, Asher Fish, John Fiore, Enrico Dovico či Ondrej Lenárd. Vystupoval v inscenacích režisérů Jiřího Menzela, Ondřeje Havelky nebo Jurije Alexandrova.

Program

Červenec 2024
Název Datum Začátek Konec Místo Volných míst
Prodaná nevěsta  5.7. Začátek 19:00 Konec 22:00 Místo Holašovice, náves Holašovice, náves Volných míst 20+ Detail inscenace
Prodaná nevěsta So  6.7. Začátek 19:00 Konec 22:00 Místo Holašovice, náves Holašovice, náves Volných míst 20+ Detail inscenace
Prodaná nevěsta Ne  7.7. Začátek 19:00 Konec 22:00 Místo Holašovice, náves Holašovice, náves Volných míst 20+ Detail inscenace

Repertoár

Prodaná nevěsta

Prodaná nevěsta

Bedřich Smetana

Komická opera pod širým nebem

Uvádíme v rámci festivalu Jižní Svéráz. 

Divadelní festival Jižní Svéráz se koná pod záštitou primátorky statutárního města České Budějovice.

Nejoblíbenější česká opera opět v Holašovicích mezi malebnými staveními, zapsanými na seznam památek UNESCO. Laskavý humor, venkovský fištrón i srdce na dlani – a především vynikající Smetanova hudba. To je Prodaná nevěsta, již si snad každý musí zamilovat. V sólových rolích vystoupí špičkoví tuzemští pěvci. Dále účinkuje sbor, orchestr a balet Jihočeského divadla a Dětský pěvecký sbor Jitřenka.

Hudební nastudování a dirigentDavid Švec

RežieTomáš Ondřej Pilař

SbormistrMartin Veselý

KostýmyDana Haklová