Helena Dvořáková

herečka

Po absolvování Akademického gymnázia v rodném Brně, studovala Helena Dvořáková obor činoherní herectví na Janáčkově akademii múzických umění, který úspěšně dokončila v roce 2002. Role Yermy v Lorcově dramatu Yerma, Pláňka, inscenovaném ve studentském divadle Marta, jí předurčila na cestu dramatických ženských postav. Ještě před koncem studia získala angažmá v Městském divadle Brno, kde zůstala pět sezon a vytvořila tu řadu rolí činoherních i muzikálových (Máša v Rackovi, Lavínie ve Smutek sluší Elektře, Sally Bowles v Kabaretu, Ronny v Hair a mnohé další).

Na prknech Městského divadla se také setkala s režisérkou Hanou Burešovou, s níž nastudovala roli Coralliny v inscenaci Kamenný host aneb Prostopášník a hlavní ženskou roli Julie v Calderónově Znamení kříže. Za tuto postavu byla nominována na Cenu Alfréda Radoka a v MDB získala cenu pro nejpopulárnější herečku. Spolupráce s Hanou Burešovou ji posléze přivedla k hostování a od začátku sezony 2006/07 i k přijetí angažmá v Divadle v Dlouhé.

Vedle Městského divadla Brno hrála či stále hraje také v Divadle U stolu (Život je sen, Macbeth - za roli Lady Macbeth byla nominována na Cenu Thálie i Cenu Alfréda Radoka). Hostovala také v Praze v Divadle Ungelt (Niekur/Nikde, Origami) a v Činoherním klubu (Ivanov). Pracovala i v Německu, kde zpívala hlavní ženskou roli v Muži z La Mancha a v Šumaři na střeše.