Tomáš Ondřej Pilař

umělecký šéf opery

Tomáš Ondřej Pilař je český operní režisér a jevištní výtvarník, absolvent JAMU v Brně. Od roku 2014 byl šéfem plzeňské opery, od roku 2020 je šéfem opery Jihočeského divadla.

Mezi jeho více než 90 vlastních inscenací se řadí i Carmen a La Gioconda v Janáčkově divadle v Brně, Lucia di Lammermoor v italském Chieti, Traviata a Tosca v San Remu, Rusalka v Jekatěrinburgu, Nabucco v Bratislavě, Honeggerova Jana z Arku na hranici, Mascagniho Iris, Bernsteinův Candide v Plzni, či Monteverdiho Orfeo a Korunovace Poppey v Markraběcím divadle v Bayreuthu.
Jeho působení v Jihočeském divadle se vyznačuje odvážnými inscenačními vizemi, které se setkávají s nadšeným přijetím kritiky i publika. Sem se řadí Boitův Mefistofeles oceněný cenou diváků festivalu Opera 2022 či Sukcesem měsíce Divadelních novin, nebo Händelův Mesiáš před Otáčivým hledištěm, též oceněný Sukcesem léta Divadelních novin. Tato inscenace se dočkala i filmového záznamu v prestižní koprodukci společnosti Unitel a České televize. V únoru 2023 bude mít v pražské Státní opeře premiéru jeho inscenace Nabucca.


Věnuje se rozsáhlé přednáškové činnosti, popularizaci opery, je autorem režií mnoha open-air a site specific představení. Jeho inscenace jsou charakteristické dominantní vizuální složkou, detailní prací se světlem, temporytmem a spirituálním zaměřením. Jako člen odborné poroty spolupracoval se soutěží Antonína Dvořáka v Karlových Varech, je součástí týmu vítězné kandidatury Českých Budějovic na Evropské hlavní město kultury 2028, časopis Forbes jej vyhodnotil jako jednoho z 30 pod 30, je držitelem stipendia Bayreuther Festspiele a kulturní ceny města Plzně..

 

Program

Duben 2024
Název Datum Začátek Konec Místo Volných míst
Komenský So  6.4. Začátek 19:00 Konec 20:45 Místo DK Metropol ČB Volných míst 20+ Detail inscenace

Program na tento měsíc pro Vás připravujeme.

Květen 2024

Program na tento měsíc pro Vás připravujeme.

Červen 2024
Červenec 2024
Název Datum Začátek Konec Místo Volných míst
Prodaná nevěsta  5.7. Začátek 19:00 Konec 22:00 Místo Holašovice, náves Holašovice, náves Volných míst 20+ Detail inscenace
Prodaná nevěsta So  6.7. Začátek 19:00 Konec 22:00 Místo Holašovice, náves Holašovice, náves Volných míst 20+ Detail inscenace
Prodaná nevěsta Ne  7.7. Začátek 19:00 Konec 22:00 Místo Holašovice, náves Holašovice, náves Volných míst 20+ Detail inscenace

Repertoár

Prodaná nevěsta

Prodaná nevěsta

Bedřich Smetana

Komická opera pod širým nebem

Uvádíme v rámci festivalu Jižní Svéráz. 

Divadelní festival Jižní Svéráz se koná pod záštitou primátorky statutárního města České Budějovice.

Nejoblíbenější česká opera opět v Holašovicích mezi malebnými staveními, zapsanými na seznam památek UNESCO. Laskavý humor, venkovský fištrón i srdce na dlani – a především vynikající Smetanova hudba. To je Prodaná nevěsta, již si snad každý musí zamilovat. V sólových rolích vystoupí špičkoví tuzemští pěvci. Dále účinkuje sbor, orchestr a balet Jihočeského divadla a Dětský pěvecký sbor Jitřenka.

Hudební nastudování a dirigentDavid Švec

RežieTomáš Ondřej Pilař

SbormistrMartin Veselý

KostýmyDana Haklová