Csaba Kotlár

sólista

Csaba Kotlár se narodil v roce 1985 v Bratislavě. Poprvé se objevil na operním jevišti už v devíti letech jako Pasáček v inscenaci Tosky Slovenského národního divadla v Bratislavě pod taktovkou Ondreje Lenárda a po boku legendárního Petera Dvorského. Vystudoval Konzervatoř a Vysokou školu múzických umění v Bratislavě, kterou absolvoval s rolí hraběte Almavivy ve Figarově svatbě.

Svou uměleckou dráhu zahájil v roce 2014, kdy debutoval jako Hanezo v Mascagniho opeře Přítel Fritz a Marullo ve Verdiho Rigolettovi ve Státní opeře Banská Bystrica. Následně také vystupoval v inscenacích Kálmanovy operety Čardášová princezna (hrabě Bóni Káncsiánu) a Lehárovy Země úsměvů (hrabě Gustav von Pottenstein).

V sezoně 2015/2016 byl členem Operního studia Slovenského národního divadla v Bratislavě, kde ztvárnil roli Acmeta v Paissielově komedii Král Teodor v Benátkách.

Na podzim 2016 začal spolupracovat jako host Divadla F. X. Šaldy v Liberci, kde debutoval jako Athanaël v úspěšné inscenaci Massenetovy opery Thaïs v hudebním nastudování dirigenta Martina Doubravského a v režii Lindy Keprtové. Za provedení této role získal svou první nominaci na Cenu Thálie.

Od roku 2017 do dubna 2020 působil jako sólista Divadla F. X. Šaldy, kde se představil jako Lionel (Čajkovskij: Panna orleánská), Marcello (Puccini: Bohéma), Dandini (Rossini: Popelka), Figaro (Rossini: Lazebník sevillský), Duch Virgil (Rachmaninov: Francesca da Rimini), Vévoda (Rachmaninov: Skoupý rytíř), Harašta (Janáček: Liška Bystrouška) a Don Giovanni (Mozart: Don Giovanni).
V roce 2019 byl podruhé nominován na Cenu Thálie, tentokrát za vynikající výkony v operách Francesca da Rimini a Skoupý rytíř.

Csaba Kotlár hostuje ve Státním divadle Košice jako Masetto (Mozart: Don Giovanni, pod taktovkou Vinicia Kattaha a v režii Juraje Nvoty) a Escamillo (Bizet: Carmen), v Divadle J. K. Tyla v Plzni jako Kyoto (Mascagni: Iris), v pražském Národním divadle a Státní opeře jako Farfarello (Prokofjev: Láska ke třem pomerančům, pod taktovkou Christophera Warda a v režii Radima Vizváryho), Jamadori (Puccini: Madam Butterfly) a Marullo (Verdi: Rigoletto, pod taktovkou Vincenza Milletariho a v režii Barbory Horákové Joly).

Csaba Kotlár dosud spolupracoval s Riccardem Muttim, Bertrandem De Billy, Philippem Jordanem, Thomasem Hengelbrockem, Christophem Eschenbachem, Gustavem Kuhnem, Paolem Carignanim, Mauriziem Beninim, Philippem Herreweghem a dalšími dirigenty.