Marie Svobodová

Původem z Havlíčkova Brodu, začínala v roce 2010 v dětském pěveckém souboru Dětská opera Praha. Se souborem pravidelně vystupovala na významných českých divadelních scénách jako např. na Nové scéně Národního divadla, v Národním divadle, Stavovském divadle, Státní opeře, Divadle Kolowrat, Obecním domě nebo na festivalu Smetanova Litomyšl. Je laureátkou řady prestižních pěveckých soutěží – např. Písňové soutěže Bohuslava Martinů 2013 (1. místo v kategorii konzervatoří), Pěvecké soutěže Pražský pěvec 2013 (2. místo v kategorii konzervatoří), Mezinárodní soutěže A. Dvořáka v Karlových Varech 2016 (2. místo v kategorii Operní naděje) a 2019 (Cena Gustava Mahlera v kategorii Píseň). V roce 2014 navázala spolupráci s profesorem Pražské konzervatoře Tomášem Hálou, se kterým pravidelně vystupovala na koncertech staré hudby. V roce 2016 se aktivně zúčastnila letního pěveckého masterclassu na Akademii Mozarteum v Salzburgu pod vedením Marjany Lipovšek. V roce 2017 byla přijata na Britskou akademii Royal Academy of Music v Londýně, kde téhož roku zahájila studium. Po roce studia se vrátila do Prahy a úspěšně dokončila studium na Pražské konzervatoři.
V roce 2019 absolvovala též interpretační kurzy Dagmar Peckové na HF Zlatá Pecka, se kterou i nadále spolupracuje. V roce 2021 zpívala na zahájení festivalu Zlatá Pecka s Filharmonií Hradec Králové pod vedením dirigenta Tomáše Braunera. V jejím repertoáru můžeme najít širokou škálu hudebních žánrů, od staré hudby až po modernější (mezi které patří například koncertní spolupráce se světoznámým Epoque Quartet). Téhož roku zpívala altové sólo při natáčení České mše vánoční pro Českou Televizi ve spolupráci se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK, dirigentem Zdeňkem Klaudou a režisérem Matějem Formanem. V prosinci roku 2021 vystoupila po boku Václava Hudečka a varhanice Evy Bublové za doprovodu Barocco sempre giovane na Vánočním koncertu Svátků hudby na Žofíně.

Od roku 2021 působila v roli Dorabelly v představení Cosi fan Tutte v Jihočeském divadle. V roce 2022 zpívala na Hudebním festivalu Litoměřice s dirigentem Tomášem Braunerem a mezinárodním zpěvákem Adamem Plachetkou. V září téhož roku vystupovala v živém přenose při příležitosti zahájení festivalu Zlatá Praha s Jihočeským orchestrem, pod taktovkou Davida Švece. V současné době účinkuje v roli druhé dámy v opeře Kouzelná Flétna v Jihočeském divadle, v Kouzelné Rybovce Matěje Formana v Praze a aktuálně se připravuje na roli Magdalény do celosvětové premiéry představení Komenský v Jihočeském divadle.

Repertoár

Komenský

Komenský

Jan Jirásek

Historické panorama ve světové premiéře

 

Zbrusu nová opera držitele dvou Českých lvů Jana Jiráska, zkomponovaná na objednávku Jihočeského divadla, vás filmovou rychlostí provede neklidnou Evropou 17. století. A zde, na pozadí válečných bouří a požárů, spatříte jeden z nejhlubších lidských příběhů, jaké naše dějiny znají.

O tom, jak v labyrintu třicetileté války, morových ran, náboženské netolerance, osobních tragédií a života v emigraci najít ráj srdce.

Chcete o inscenaci vědět víc? Zajděte si na náš lektorský úvod. Začínáme půl hodiny před představením. Vstup na lektorské úvody je zahrnut v ceně vstupenky.

Už nyní si však můžete přečíst zážitkový obsah inscenace. Najdete v něm spoustu zajímavostí s odkazy a můžete se tak na představení už nyní příjemně naladit. Udělejte si s operou život ještě hezčí, než je! Můžete si také poslechnout podcast s autorem hudby Janem Jiráskem. 

Hudební nastudování a dirigentJiří Štrunc

RežieTomáš Ondřej Pilař

LibretoTomáš Jarkovský

Scénografie Marek Kubát