Martin Šinták

choreograf

Rodák ze Zdic studoval letech 1999–2007 na Taneční konzervatoři hl. m. Prahy. Účastnil se několika baletních soutěži, kde získal významná ocenění. Po absolvování školy nastoupil do baletu DJKT, kde se po dvou letech stal sólistou. S úspěchem vytvořil role oboru danseur noble, napři. Prince v baletech P. I. Čajkovského Labutí jezero, Louskáček a Šípková Růženka, Prince v Popelce, Franze v Coppélii, Gustava von Aschenbacha ve Smrti v Benátkách, Vávru a Francka v Maryše, Leonarda a Ženicha v Krvavé svatbě, Crassa ve Spartakovi, Fagina v Oliveru Twistovi. V roce 2018 se stal baletním mistrem DJKT a asistentem choreografa pro vybraná představení DJKT. Moderuje kulturní akce a věnuje se též práci s dětmi. V posledních letech se také věnuje choreografii, např. s režisérem Tomášem O. Pilařem se podílel na plzeňských inscenacích oper Rusalka, Orfeo, Iris, Prodaná nevěsta – open air ke 100. výročí od založení Československé republiky, Broučci a Korunovace Poppey, Prodaná nevěsta a Candide, dále na inscenacích oratorií – Saul, Návrat Tobiáše, Harmonie planet pro Hudební festival Znojmo. Pro Slovenské národné divadlo v Bratislavě vytvořil choreografii do opery Nabucco. A Mesiáš pro Otáčivé hlediště v Českém Krumlově, na opeře Mefistofeles, Komenský v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. S režisérem Zbyňkem Brabcem spolupracoval na inscenacích Okouzlující slečna a Šelma sedlák, s režisérem Martinem Otavou na operetách Veselá vdova a Netopýr, s režisérem Jakubem Hliněnským na inscenaci Italka v Alžíru a Slečna vdova v Jihočeském divadle a s režisérkou Magdalenou Švecovou na inscenaci opery Bohéma v Janáčkově opeře Brno, operety Čardášová princezna v Divadle F. X. Šaldy a na opeře Samson a Dalila opět v Jihočeském divadle. Podílel se také na úspěšném muzikálu Sweeney Todd – ďábelský lazebník z Fleet Street v režii Lumíra Olšovského (pohybová spolupráce). Je pedagogem na Konzervatoři Plzeň, kde vyučuje pohybovou výchovu operní a muzikálové zpěváky. Založil vlastní Baletní a taneční studio Move and Dance.

Repertoár

Slečna vdova

Slečna vdova

Ján Móry, Oldřich Nový

Hudební komedie ve stylu Oldřicha Nového

Živý a energický příběh, který vás bude bavit po celý večer a každou minutu vás překvapí nečekaným vtipným zvratem, a to i v případě, že nejste zrovna milovníky komedií s Oldřichem Novým. Inteligentní humor a oblíbené tváře činohry, opery i baletu v jeden večer na jednom jevišti se postarají o to, že vaše bránice dostanou pořádně zabrat.

Chcete o inscenaci vědět víc? Zajděte si na náš lektorský úvod. Začínáme půl hodiny před představením. Vstup na lektorské úvody je zahrnut v ceně vstupenky. Už nyní si však můžete přečíst zážitkový obsah operetyNajdete v něm spoustu zajímavostí s odkazy a můžete se tak na představení už nyní příjemně naladit. Udělejte si s operou život ještě hezčí, než je!

Hudební nastudováníMartin Peschík

RežieJakub Hliněnský

ScénaPetr Vítek

KostýmyAleš Valášek